2013. október 18., péntek

Csongrádi töltött kel



Hozzávalók

60 dkg. sertés, vagy borjú lapocka
1 fej vöröshagyma
8 db. kelkáposzta levél (kb.40 dkg.)
5 dkg. zsír,vagy étolaj
2 cikk fokhagyma
2 teáskanál fűszerpaprika
2 dl. tejföl

őrölt feketebors
őrölt kömény

Elkészítés

Olvasztott zsíron megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. A tűzről félrehúzva keverjük hozzá a piros paprikát, a zúzott fokhagymát, majd felöntjük fél dl. vízzel. Mikor felforr, beleesszük a felkockázott húst, megsózzuk és gyakran kevergetve puhára pároljuk. A végére annyi szaft maradjon rajta, amennyi éppen ellepi. Leszűrjük, ha kissé lehűlt ledaráljuk, vagy apródarabkákra vagdaljuk.  Leforrázott kel levelekbe göngyöljük, forró sütőben 15 perc alatt megsütjük. A pároló léhez adjuk, a lisztel simára kevert tejfölt, majd selymes mártássá forraljuk és a töltelékek köré öntve tálaljuk.
Akkora edénybe forralunk vizet, amelyben elfér a közepes nagyságú kelkáposzta. A káposzta torzsáját kivágjuk és a forró vízzel félig töltött edénybe tesszük. Csipesz segítségével egyenként fejtjük le a külső leveleket, bő hideg vízben mielőbb lehűtjük, leszűrjük, középső vastag erét levékonyítjuk. ( a megmaradt középső részét más étel készítéséhez használjuk fel)
Száraz fehérbort, vagy rozét hűtsünk, és töltögessünk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum