Hozzávalók
60 dkg. borjú lapocka, nyak, vagy csülök
15 dkg. vöröshagyma
1 db. zöldpaprika
1 db. paradicsom
5 dkg. zsír, vagy olaj
1 evőkanál piros fűszerpaprika
4 cikk fokhagyma
1 dl. száraz fehér bor
őrölt bors
15 dkg. vöröshagyma
1 db. zöldpaprika
1 db. paradicsom
5 dkg. zsír, vagy olaj
1 evőkanál piros fűszerpaprika
4 cikk fokhagyma
1 dl. száraz fehér bor
őrölt bors
csípős paprika
só
só
Elkészítés
A zsírban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát.
Hozzáadjuk a felkockázott húst, és erős láng fölött gyakran kevergetve
pároljuk, míg a kioldódott nedvek elillannak. Most sózzuk meg, tegyük hozzá a
zúzott fokhagymát, az apróra vagdalt zöldpaprikát, és hintsük rá a
fűszerpaprikát. Egy- egy csészényi vizet öntünk rá, mindig akkor, ha az előző el
főt róla és mérsékelt tűzön félig megpuhítjuk. Ekkor tegyünk hozzá hámozott,
apróra darabolt paradicsomot és öntsük hozzá a bort. Ha a hús kellően megpuhult, borssal, csípős paprikával ízesítjük és a
közben elkészített galuskával tálaljuk.
Kovászos uborkával, vagy tejfölös uborka salátával együtt válik ünnepi lakomává.
Száraz fehérbor, vagy rozé sem hiányozhat mellőle.
Kovászos uborkával, vagy tejfölös uborka salátával együtt válik ünnepi lakomává.
Száraz fehérbor, vagy rozé sem hiányozhat mellőle.
Galuska
Hozzávalók
40 dkg.
Liszt
3 tojás
1evőkanál zsír, vagy étolaj
2 teáskanál só
2,5 deci víz
3 tojás
1evőkanál zsír, vagy étolaj
2 teáskanál só
2,5 deci víz
ElkészítésA lisztet egész tojásokkal, sóval és hideg vízzel
összekeverjük, galuskaszaggatón keresztül forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk.
A főzővíz mennyisége legalább 4
liter legyen. Ha a víz ismét felforr, tetejéről szűrő segítségével leszedjük a
galuskát. Folyó hideg vízben mielőbb lehűtjük. Leszűrjük, és összekeverjük egy
evőkanálnyi zsiradékkal. Közvetlenül a tálalás előtt serpenyőben, forró
sütőben, vagy mikróban melegítjük fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése