2013. október 30., szerda

Töltött zsemle





Hozzávalók 


4 zsemle
30 deka szőlő
15 deka őszibarack
20 deka tehéntúró
4 db tojás
6 deci tej
1 evőkanál liszt
15 deka kristálycukor
1,5 csomag vanillincukor
csipetnyi só
2 evőkanál szezámmag
reszelt citromhéj

Elkészítés


A zsemlék felső egyharmad részét levágjuk. Alsó részének közepét kiszedjük, ügyelve arra, hogy az alja ne sérüljön. A kivájt részt 2-3 evőkanál tejjel meglocsoljuk, majd átpasszírozzuk a túróval együtt. Hozzákeverünk 5 deka cukrot, két tojás sárgáját, fél csomag vanílincukrot, egy fél citrom reszelt héját, végül a tojások felvert habját. Visszatöltjük a zsemlékbe, rátesszük a levágott kalapokat, tetejét megkenjük tojással, meghintjük szezámmaggal, és forró sütőben (180-220 C) tizenöt perc alatt megsütjük. Vaníliás gyümölcsmártással körülöntve tálaljuk.
Mártás: A szőlőt megmossuk, a szemeket kettévágjuk, hogy magjait kiszedhessük. A barackot meghámozzuk, tetszés szerint daraboljuk.
Habüstbe, vagy fém keverőtálba tegyünk két egész tojást, 10 deka cukrot, 1 csomag vanílincukrot, 1 evőkanál finomlisztet, 6 deci tejet, majd habverővel állandóan kevergetve besűrítjük. Végül keverjük hozzá az előkészített gyümölcsöket. Ízlés szerint citromlével ízesítjük. A gőzről levesszük, azonnal tálalhatjuk.
Az „édes-szájú” felnőttek édes, vagy félédes nemes bort iszogathatnak elfogyasztása közben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum