2013. október 30., szerda

Paradicsomos marhatokány





Hozzávalók


60 deka marhalapocka, vagy lábszár
1 dl. olaj
5 deka vaj
50 deka paradicsom
1 csokor újhagyma, vagy 15 deka póréhagyma
1 db.hegyes csípős paprika
2 cikk fokhagyma
1 csokor zeller zöld

őrölt fekete bors
babérlevél
1 dl. száraz vörösbor
Körítés: Öt deka füstölt szalonna, 20 deka tarhonya(száraz tészta)

Elkészítés


A húst felkockázzuk, majd kevés felhevített olajban kevergetve minden oldalát megpirítjuk. Csipetnyi sóval ízesítjük, felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Teszünk hozzá egy babérlevelet, és fedővel letakarva gyenge tűz fölött puhára pároljuk. A közben elpárolgó vizet folyamatosan pótoljuk, de minden esetben csak keveset öntünk rá.
A paradicsomot megmossuk, szárát letépjük, majd forrásban lévő vízbe tesszük. Egy perc múltán kiszedjük, és hideg vízben mielőbb lehűtjük. Így hegyes késsel könnyedén lehúzzuk a héját. Kettévágjuk, közepéből óvatosan kikaparjuk a magházát, melyet más paradicsomos étel elkészítéséhez használunk fel. A húsát cikkekre vágjuk.
A megtisztított hagymát és a paprikát felkarikázzuk, a zeller zöldet és a fokhagymát apróra vagdaljuk.
Amikor a hús megpuhult, szűrőlapáttal kiszedjük, kis időre félretesszük. Az edényben maradt szafthoz vajat keverünk, beletesszük a hagymát, kis idő múlva a paradicsomot, a paprikát, a zellert, a fokhagymát és erős tűz fölött öt percig forraljuk. Vörösbort öntünk hozzá. Amikor ismét besűrűsödött, beletesszük a húst, szükség szerint sóval, borssal ízesítjük, párolt tarhonyával tálaljuk.
A tarhonya elkészítése: Apró kockákra vágott füstölt szalonna zsírját kisütjük. Ebben pirítjuk világos barnára a tésztát, csipet sót hintünk rá, és ráöntünk 4 dl. forrásban lévő vizet. Fedővel letakarva takarékláng fölött 10 perc alatt megpároljuk. Ha valamennyi vizet magába szívta, a tüzet elzárjuk, és további öt perc múltán tálalhatjuk.
 Jól illik hozzá minden magyar száraz vörösbor!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum