2013. október 26., szombat

Ünnepi malacsült







Hozzávalók


Személyenként 3,5 kg. malachús
10 deka füstölt szalonna
2 dl. sör

40 deka burgonya
2 db. tojás
10 deka rétesliszt
2 deka finomliszt
¼  szerecsendió
2 db. narancs
5 deka datolya
5 deka mogyoró
5 deka aszalt szilva
5 deka vaj
2 dl. száraz fehérbor
olaj a burgonyafánk sütéséhez



Elkészítés


A húst két órával a sütés előtt besózzuk. 180 C fokra hevített sütőbe tesszük bőrös felével felfelé. A fiatal malac-hús nagyságától függetlenül másfél, két óra alatt megsül. Bőre üvegesen ropogós, míg a húsa puhán omlóssá válik. Ezt csak úgy érhetjük el, ha a sütés teljes ideje alatt rajta tartjuk szemünket, és gyakran kenegetjük bőrét, húsvillára nyársalt szalonnával, melyet előzőleg minden esetben sörbe mártunk.

A sütőből kivesszük, a tepsiből kiemeljük, fél óráig állni hagyjuk, majd éles késsel szeleteljük.

A tepsiben maradt pecsenyelét a zsiradékkal együtt gyorsforraló edénybe tesszük, ebben pirítjuk világos barnára a finomlisztet. Felöntjük egy narancs kicsavart levével, és a fehérborral. Mártás sűrűségűre forraljuk, ha csomóssá válik, leszűrjük.  Hozzáadjuk a mogyorót, a kimagozott datolyát, és két perc további forralás után a tűzről levesszük. Most keverjük hozzá a puha, de nem olvadt vajat. Az így kapott selymesen csillogó ízes raguval körülöntve tálaljuk a ropogós malac-pecsenyét.

Körítésként burgonyafánkot, kimagozott aszalt szilvát tálalunk. Apróra vagdalt petrezselyemmel díszítjük az ünnepi asztalra kívánkozó étket.

A hús sütése közben a meghámozott burgonyát felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, melegen áttörjük. Ha kihűlt, hozzákeverünk két tojást, 10 deka réteslisztet, sóval. Reszelt szerecsendióval ízesítjük. Evőkanállal forró olajba szaggatjuk, néhány perc alatt pirosra sütjük. Fontos, hogy a fánk sütését csak akkor kezdjük el, amikor minden más tennivalónkat befejeztük.

Kellően hűtött félszáraz fehérbor, vagy pezsgő emelheti élvezeti értékét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum