2013. október 21., hétfő

Rakott kel




Hozzávalók


60 dkg. darált sertés hús
5 dkg. zsír
80 dkg. kelkáposzta
15 dkg. füstölt szalonna
15 dkg. vöröshagyma
10 dkg. rizs
2 dl. tejföl
4 cikk fokhagyma
1 evőkanál majoránna
1 teáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál fűszerpaprika

Elkészítés


A szalonna kisütött zsírján megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Rátesszük a húst és erős láng fölött gyakran kevergetve addig pirítjuk, míg a kioldódó nedvek elillannak. Most sózzuk, borsozzuk, paprikával, köménnyel, majoránnával, paprikával hintjük, zúzott fokhagymával ízesítjük. Kevés vizet (kb.2 dl.) öntünk hozzá, így pároljuk puhára.
A kelkáposztát cikkekre vágva forrásban lévő sós vízbe tesszük. Mikor ismét felforr, leszűrjük.
A rizst megmossuk, szűrőben lecsepegtetjük. Egy evőkanál zsíron kevergetve felhevítjük, megsózzuk, és ráöntjük a pontosan kimért 2 dl. forrásban lévő vizet, egyszer megkeverjük, majd fedővel  lefedve lassú tűzön 10 percig pároljuk. A tűzről levéve még öt percig állni hagyjuk, utána húsvillával fellazítjuk.
A maradék zsírt kenjük a tepsi aljára, terítsük szét rajta a kelkáposzta felét, a párolt rizst, a párolt húst, végül tegyük rá a maradék káposztát. Tetejét bevonjuk tejföllel és forró sütőben fé óra alatt megsütjük. Tálalásnál külön tejfölt kínálunk hozzá.
Száraz fehérbor, vagy rozé, ill. siller illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum