2013. október 30., szerda

Párolt marhaszeletek zölsdégágyban





Hozzávalók


60 deka marhafelsál, vagy fartő
1 dl. étolaj
15 deka vöröshagyma
20 deka sárgarépa
20 deka zellergumó
15 deka fehérrépa
30 deka tisztított burgonya
2 db. tojás
3 evőkanál rétesliszt

babérlevél
őrölt fekete bors
2 csokor petrezselyem

Elkészítés


A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, ügyelve arra, hogy a rostokat keresztül vágjuk, ne hosszában. Enyhén sózzuk, felhevített olajon mindkét oldalát elősütjük, majd félre tesszük. Ugyan ebben az olajban barnára pirítjuk az apró kockákra vagdalt vöröshagymát, felöntjük fél liter vízzel. Egy babérlevéllel ízesítjük. Amikor felforr beletesszük a hússzeleteket, lassú tűzön fedő alatt puhára pároljuk. A párolás közben csak kevés vizet töltögetünk hozzá, hogy mire a hús megpuhul, csak egy kevés sűrű hagymás pecsenyelé maradjon alatta. Most tálaló edénybe szedjük a húst, és fóliával letakarva melegen tartjuk.
A pároló edényben maradt szafthoz keverjük a nyersen lereszelt zöldségeket, apróra vagdalt petrezselymet hintünk rá, sózzuk, borsozzuk, és 5-6 perc alatt fedő alatt megpároljuk.
A hús párolása közben készítjük el a burgonya gombócokat:
Enyhén sós vízben megfőzzük a felnégyelt burgonyát. Leszűrjük, majd azon melegében átpasszírozzuk. Kissé lehűtjük, ekkor keverünk hozzá két tojást, végül a réteslisztet. Gombócokat formázunk belőle, majd forrásban lévő vízbe rakjuk. Mikor valamennyi feljött a víz felszínére, szűrőkanállal kiszedjük, lecsorgatjuk és a zöldségekkel övezett hússzeletek mellé tálaljuk.
Testes, száraz vörösbor kíséretet ajánlok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum