2013. október 20., vasárnap

Makói hagymaleves


Hozzávalók


40 dkg vöröshagyma
0,5 dl étolaj
1 dl száraz fehérbor
2 db babérlevél
4 cikk fokhagyma
10-15 szem egész bors
5 dkg vaj

2 db kifli
fél csomó metélőhagyma
1 db húsleveskocka

 
 

Elkészítés
 

A vöröshagymát megtisztítjuk, mindkét végéből egy-egy szeletet levágunk. (A levágott darabokat más étel készítéséhez használjuk fel.) Hosszában kettévágjuk, és ugyancsak hosszában vékony szeletekre vágjuk. Tenyérnyi nagyságú vászondarabkára halmozzuk az egész borsot, a babérlevelet és a három cikk kissé összezúzott fokhagymát. Sarkait összefogva szorosan bekötjük. A kiflit ujjnyi vastag karikákra vágjuk, és serpenyőben felforrósított vajban mindkét oldalát pirosra sütjük, majd azon melegében bedörzsöljük fokhagymával, tálalásig félretesszük. 

Az erősen megforrósított olajon sötét barnára pirítjuk a szeletelt vöröshagymát. Hozzáöntünk egy dl fehérbort, néhány percig így pároljuk, majd felöntjük másfél liter vízzel, beletesszük az előkészített fűszerzacskót és a húsleveskockát. Harminc percig lassú tűzön főzzük, miközben a tetejéről leszedegetjük a felgyülemlett habot.

Ízlés szerint sózzuk. Tálalás előtt a fűszerzacskót kivesszük. A kitálalt leves tetejére tesszük a pirított fokhagymás kifli szeletkéket, és megszórjuk frissen vágott metélőhagymával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum