Munkahelyeim

Budapest körszálló

Tanuló időszakom az akkoriban Budapest legújabb, legmodernebb szállodájában, az ország egyik legkiemelkedőbb tudású és tekintélyű Lukács István séf irányítása alatt működő konyháján telt. Ez lett első munkahelyem is, ahol jól képzett szakemberek kezéből leshettem el szakmai fortélyokat melyek később igen nagy hasznomra váltak.

Vörös csillag szálloda

A Széchenyi hegy tetején, más néven, de ma is működő patinás szálloda kapuját ködös februári napon léptem át. Családias hangulat fogadott, mely itt tartózkodásom idején mindvégig megmaradt. Szívesen emlékszem valamennyi kollégámra, és vezetőimre. Munkámat első perctől kezdve elismerték. Kezdő szakácsként nem kívánhattam ideálisabb munkahelyet.

Hotel Duna Intercontinental

Kivételes szerencsémnek köszönhetően két héttel a vadonatúj szálloda megnyitása előtt kaptam munkát. Beosztott szakácsként itt csodálhattam meg először, az amerikai gépekkel, eszközökkel felszerelt konyhákat. A felső szinten működő exkluzív népszerű vacsorázó hely konyhája számomra új távlatokat nyitott. Itt szereztem gyakorlatot a vendég elé gördíthető kocsikon végezhető látványos étel-varázslatban.

Intercontinental Geneve

Káprázatos külsőségek között két hetet töltöttem ebben a szállodában. Szakmai küldöttség tagjaként öregbítettem a magyar konyha hírnevét. A saját feladataink elvégzése közben szerencsére ízelítőt nyerhettünk egy igazi francia konyha működéséből. Az itt szerzett tapasztalatok egész pályafutásom alatt elkísértek.

Intercontinental Hamburg

Cigányzenekarral, magyar népviseletbe öltözött hoszteszekkel és felszolgálókkal együtt biztosítottuk a hamisítatlan magyar vendéglátás valamennyi ágazatát a hamburgi közönség nem kis örömére. Az itt töltött néhány hét alatt bepillantást kaptam a német konyha világába.

Budapest Hilton

A szállodai vendéglátásban eltöltött éveim csúcspontja a Budapest Hilton Tower étterem konyhájának vezetése. Megtisztelő feladatnak tekintettem, ennek megfelelően végeztem a dolgom. Többek között itt kamatoztattam a flambírozásban szerzett tapasztalataim is. De mint minden csoda három napig tart, ez a munkahelyem is váratlanul ért véget az étterem bezárása miatt. Helyén nyitották meg Budapest első elegáns kaszinóját. Keserű elégtétel ugyan, de annak megszűnése is bekövetkezett.

Wien Hilton

A Tower étterem bezárása miatt fél évre Ausztriába küldött szakmai tanulmányútra a szálloda vezetése. Vigaszdíjnak szánták, de eleinte büntetésnek éltem meg. A hideg fogadtatás miatt nehezen tudtam beilleszkedni az ottani közösségbe. Teltek múltak a nehéz napok, mikor megtörtént a csoda. Egyik napról a másikra emberszámba vettek! Az alantas feladatok ellátását is becsülettel végeztem, amikor egy kényszerhelyzet adott lehetőséget a szakmai felkészültségem bizonyítására. Ettől kezdve a tenyerükön hordott minden kolléga bele értve a nagy tekintélyű séfet is.

Aranysárkány étterem Szentendre

Bécsből megérkezve nem tudott megfelelő beosztást kínálni a Budapest Hilton, ezért kénytelen voltam más munkahely után nézni. Rövid keresgélés után kaptam megfelelő ajánlatot egy magánvendéglő tulajdonosától. Első sorban anyagi megfontolásból fogadtam el, azzal a célkitűzéssel, hogy egy-két évig végzem a munkám távol a szállodáktól, azt követően visszatérek. Ez a kis kitérő tizenegy évig tartott. Hiába tagadnám, ha ennyi időt tudtam itt tölteni többet jelentett számomra, mint azt korábban gondolhattam volna. A nagy forgalmú étterem napi munkája mellett, itt sikerült elkészíteni az első színes képes szakácskönyveimet. Ez idő alatt érett meg bennem a szakmai hitvallásom: azt a feladatot végezd el tökéletesen, ami éppen a kezed alatt van! Egy kolbászos tarhonyaleves legalább olyan szép feladat az Aranysárkányban, mint egy bélszín java tökéletes megsütése a Hiltonban.

Degesz étterem

Alig hiszem, hogy húsz évet töltöttem el itt, olyan gyorsan szálltak az évek! Hatalmas lendülettel fogtam bele a magyaros gyorsétterem kategóriát képviselő kisvendéglő megnyitásába immár tulajdonosként. Korábbi munkatársammal, Csabával, a kiváló szakáccsal kettesben vágtunk bele az ismeretlen világba. Főzni mindketten jól tudtunk, de az üzleti világ ismeretlen volt mindkettőnk számára. A tudatlanok bátorságával láttunk munkához. Házias ízekkel, gazdag ételválasztékkal hamarosan komoly vendégkörre tettünk szert. A jól megérdemelt nyugdíjam közeledése okán átadtam az étterem jelképes kulcsát a nálam fiatalabb társamnak, további sikerekben gazdag jövőt kívánva.