2013. október 26., szombat

Báránybordák szegfűgombával






Hozzávalók


8 szelet báránykaraj
40 deka szegfűgomba
30 deka tisztított burgonya
15 deka friss, vagy mélyhűtött zöldborsó
15 deka juhtúró
10 deka finomliszt
2 fej vöröshagyma
2 deci olaj
5 deka vaj
1 deci száraz fehérbor
2 deci főzőtejszín

fehérboros
rozmaring
petrezselyem

Elkészítés


 A hússzeletekről lefejtjük a külső hártyákat, hogy sütés közben ne rántsa össze. Bedörzsöljük rozmaringgal, beolajozzuk, és 3-4 napig hűtőben pácoljuk.
Körítésként juhtúrós sztrapacskát, és párolt zöldborsót készítünk.
Sztrapacska: A burgonyát nyersen reszeljük le az almareszeléshez használt eszközzel. Hozzákeverünk öt evőkanál finomlisztet, sózzuk és alaposan összedolgozzuk. Kávéskanállal, vagy galuskaszaggatóval formázva sós vízben 5 perc alatt megfőzzük, leszűrjük, összekeverjük olajban pirított vagdalt vöröshagymával, és a túróval. Tálalásig melegen tartjuk.
A zöldborsót serpenyőben hevített vajra tesszük, gyakran kevergetve pár perc alatt megpároljuk. Sóval, borssal, apróra vagdalt petrezselyemmel ízesítjük.
Fél deci olajon finomra vágott vöröshagymát pirítunk. Rátesszük az alaposan megtisztított gombát, és menten nyakon öntjük fehérborral. Amint felforr, hozzákeverjük a tejszínt, melyet előzőleg simára kevertünk egy teáskanál liszttel. Sózzuk, borsozzuk, öt perc forralás után a megsült bordák köré halmozva tálaljuk.
A hús sütése az elkészítés utolsó mozzanata: Serpenyőben hevített kevés olajon, vagy parázs fölött sütjük meg a kívánt mértékig.
Száraz fehérbor, vagy félszáraz rozé illik hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum