2013. október 30., szerda

Borjúpörkölt galuskával





Hozzávalók

60 dkg. borjú lapocka, nyak, vagy csülök
15 dkg. vöröshagyma
1 db. zöldpaprika
1 db. paradicsom
5 dkg. zsír, vagy olaj
1 evőkanál piros fűszerpaprika
4 cikk fokhagyma
1 dl. száraz fehér bor
őrölt bors
csípős paprika

Elkészítés

A zsírban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a felkockázott húst, és erős láng fölött gyakran kevergetve pároljuk, míg a kioldódott nedvek elillannak. Most sózzuk meg, tegyük hozzá a zúzott fokhagymát, az apróra vagdalt zöldpaprikát, és hintsük rá a fűszerpaprikát. Egy- egy csészényi vizet öntünk rá, mindig akkor, ha az előző el főt róla és mérsékelt tűzön félig megpuhítjuk. Ekkor tegyünk hozzá hámozott, apróra darabolt paradicsomot és öntsük hozzá a bort. Ha a hús kellően megpuhult, borssal, csípős paprikával ízesítjük és a közben elkészített galuskával tálaljuk.
Kovászos uborkával, vagy tejfölös uborka salátával együtt válik ünnepi lakomává.
Száraz fehérbor, vagy rozé sem hiányozhat mellőle.

Galuska
 

Hozzávalók
40 dkg. Liszt
3 tojás
1evőkanál zsír, vagy étolaj
2 teáskanál só
2,5 deci víz
ElkészítésA lisztet egész tojásokkal, sóval és hideg vízzel összekeverjük, galuskaszaggatón keresztül forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk.
A főzővíz mennyisége legalább 4 liter legyen. Ha a víz ismét felforr, tetejéről szűrő segítségével leszedjük a galuskát. Folyó hideg vízben mielőbb lehűtjük. Leszűrjük, és összekeverjük egy evőkanálnyi zsiradékkal. Közvetlenül a tálalás előtt serpenyőben, forró sütőben, vagy mikróban melegítjük fel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum