Hozzávalók
80 deka szarvascomb
10 deka füstölt szalonna
5 deka zsír
10 deka vöröshagyma
15 deka sárgarépa
15 deka fehérrépa
5 deka zellergumó
két dl. száraz vörösbor
só
két babérlevél
csipetnyi kakukkfű
10 szem egész bors
10 deka füstölt szalonna
5 deka zsír
10 deka vöröshagyma
15 deka sárgarépa
15 deka fehérrépa
5 deka zellergumó
két dl. száraz vörösbor
só
két babérlevél
csipetnyi kakukkfű
10 szem egész bors
Elkészítés
A húst 4-5 napig hűtőben érleljük,
szalonna csíkokkal sűrűn megtűzdeljük, besózzuk. Kevés felhevített zsíron
forgatva minden oldalát elősütjük, majd félretesszük. Ugyan ebben a zsírban
üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, a szeletekre vágott zöldségeket.
Babérlevéllel, egész borssal, kakukkfűvel ízesítjük, majd hozzáöntünk két dl.
vörösbort. Az egészet a megfelelő nagyságú tepsibe tesszük, az elősütött hússal
együtt.
Közepesen forró sütőben egy-mésfél
óra alatt megsütjük. A húst kiemeljük, tíz percig állni hagyjuk, utána
szeleteljük. A tepsiben maradt zöldségekre két dl. vizet öntünk, nyílt láng
fölött kevergetve addig forraljuk, míg a víz csaknem teljesen elpárolódik. Most
szűrjük le, és külön edényben forrón kínáljuk a hús mellé.
Az áfonyát viszont hidegen tálaljuk
hozzá: 20 deka áfonya dzsemet kikeverünk
egy teáskanál citromlével, és 2 cent jó minőségű brandy-vel.
Körítésként szalvétagombócot adunk
mellé.
Szalvétagombóc hozzávalók
9 darab zsemle
3 tojás
fél fej vöröshagyma
két deci tej
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
egy evőkanál étolaj
só
őrölt bors
3 tojás
fél fej vöröshagyma
két deci tej
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
egy evőkanál étolaj
só
őrölt bors
Elkészítés
A zsemlét kockákra vágjuk, a
hagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, összekeverjük, sóval,
borssal, tojással, apróra vagdalt petrezselyemmel ízesítjük, majd ráöntünk két
deci meleg tejet. Azzal is alaposan összekeverjük, meghintjük zsemlemorzsával.
Tovább kevergetve jól formázható masszává alakítjuk. Kiterített ruhaszalvétán
henger alakúra formázzuk, szorosan felgöngyöljük, zsineggel rögzítjük. Forrásban
lévő vízbe tesszük, 15 percig forraljuk. A vízből kiemelve pár percig állni
hagyjuk, a szalvétából kibontjuk, félujjnyi
vastag karikákra szeleteljük, melegen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése