Hozzávalók a tésztához
1,5 dl. tej
2,5 dkg. élesztő
mokkáskanál cukor
15 dkg. vaj
2 tojás
teáskanál só
2,5 dkg. élesztő
mokkáskanál cukor
15 dkg. vaj
2 tojás
teáskanál só
45 dkg. Liszt
Hozzávalók a töltelékhez
15 dkg. karfiol
10 dkg. zsenge sárgarépa
10 dkg. paradicsom
10 dkg. csiperkegomba
10 dkg. Póréhagyma vagy újhagyma
6 dkg. vaj
10 dkg. fejtett zsenge zöldborsó
só
őrölt fehér bors
1 csomó petrezselyem
3 tojás
10 dkg. zsenge sárgarépa
10 dkg. paradicsom
10 dkg. csiperkegomba
10 dkg. Póréhagyma vagy újhagyma
6 dkg. vaj
10 dkg. fejtett zsenge zöldborsó
só
őrölt fehér bors
1 csomó petrezselyem
3 tojás
Elkészítés
A karfiolt és a sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, és
külön-külön sós vízben félig megfőzzük, majd leszűrjük. A karfiolt rózsáira szedjük, a sárgarépát felkarikázzuk.
A paradicsom héját lehúzzuk, kettévágjuk, magvait kinyomkodjuk, húsát apró kockákra vágjuk. A megtisztított, megmosott
gombát cikkekre, a póréhagymát karikákra vágjuk. Olvasztott vajra tesszük
egyszerre valamennyi zöldségfélét, és a kifejtett nyers zöldborsóval együtt,
sóval, borssal, finomra vagdalt petrezselyemmel ízesítve 10-15 percig pároljuk.
A tűzről levéve szűrőre tesszük, hogy a felesleges nedvek lecsorogjanak. Ha szobahőmérsékletre hűlt, óvatosan hozzákeverünk két nyers tojást. A
tészta kétharmad részét félujjnyi vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy
vajjal kikent, magas szélű pástétomformát, melynek űrtartalma kb. másfél liter.
Beletesszük a zöldségragut, tetejét befedjük a megmaradt tésztával, szélét
összedolgozzuk, tetejét felvert tojással bekenjük. A leeső tésztadarabokból
díszítést készíthetünk. Középen ujjnyi vastag lyukat vágunk, és beleállítunk
egy fémcsövet, hogy a sütés közben felszabaduló gőz szabadon távozhasson. 200 °C-os sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Tálalás előtt a formából óvatosan tálra csúsztatjuk. Recés késsel szeleteljük.
A tészta elkészítése
Másfél dl langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt.
Szalvétával letakarva meleg helyen felfuttatjuk.
(Kb. 10-15 perc alatt kezd a teteje megrepedezni.) A
vajat habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojásokat, kissé megsózzuk,
és az átszitált liszthez adjuk. Végül összegyúrjuk
a felfuttatott élesztővel. Kézzel, fakanállal vagy géppel
simára kidolgozzuk. (Ha túlságosan ragadna a kezünkhöz, kevés lisztet adunk
hozzá, ha viszont túlságosan keménynek érezzük, kevés langyos tejjel
lazítsuk
fel.) Szalvétával letakarva szobahőmérsékleten fél óráig pihentetjük, és a
kívánt vastagságúra kinyújtjuk
Tényleg csak a borsó miatt jut eszembe a rókagomba, nagyon jóban vannak. Persze a csiperke se rossz, főleg a vadon termők.
VálaszTörlés