Hozzávalók
60 dkg pulykamell filé
5 dkg füstölt főtt marhanyelv
1 tojás
2 zsemle
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
5 dkg vaj
1 evőkanál olaj
1 dl tejszín
2 evőkanál liszt
5 dkg füstölt főtt marhanyelv
1 tojás
2 zsemle
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
5 dkg vaj
1 evőkanál olaj
1 dl tejszín
2 evőkanál liszt
só
őrölt fehérbors
1 csokor petrezselyem
őrölt fehérbors
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
A húst éles késsel úgy vágjuk be,
hogy szétnyitva kisujjnyi vastag legyen, kissé ellapítjuk, és téglalap alakúra formázva
kissé ellapítjuk.
A leeső húsdarabokat a vízben
áztatott, kicsavart zsemlével együtt ledaráljuk, és a tojással összedolgozva,
finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük.
A pulykafilére terítjük, a tetejére
hosszában ceruza vastagságú füstölt nyelvdarabot fektetünk, majd a húst
szorosan rágöngyöljük. Vékonyan kiolajozott alufóliába csomagoljuk, és a két
végét szorosan összenyomkodjuk. Egy tűzálló tálba annyi vizet öntünk, amennyi
ellepi, cikkekre vágott vöröshagymával, petrezselyemmel ízesítjük, és
felforraljuk. Ekkor a hústekercset óvatosan belefektetjük, fedővel letakarjuk,
és 40 percig főzzük, majd szűrőlapáttal óvatosan deszkára emeljük. A fóliából
kibontva, 10-15 percig állni hagyjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Közben a vajból a liszttel világos
rántást készítünk, kb. három deci leszűrt pulykafőző vízzel felengedjük, és a
tejszínnel gazdagítva, mártás sűrűségűvé forraljuk. Sóval, borssal ízesítve, a
pulykaszeletek közé öntjük, úgy tálaljuk. Vajban párolt kelbimbót, brokkolit,
zöldséges rétest és vajastésztából sült, sós falatkákat kínálunk hozzá, amit
mélyhűtött tésztából készíthetünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése