Hozzávalók
Töltelék
20 deka füstölt sonka
két deka vaj
10 deka póréhagyma
5 deka paradicsompaprika
10 deka zellerszár
egy tojás
5 deka szezámmag
őrölt fehérbors
két deka vaj
10 deka póréhagyma
5 deka paradicsompaprika
10 deka zellerszár
egy tojás
5 deka szezámmag
őrölt fehérbors
Tészta
30 deka liszt
egy mokkáskanál sütőpor
8 deka vaj
egy mokkáskanál só
egy tojás
egy deci tejföl
egy mokkáskanál sütőpor
8 deka vaj
egy mokkáskanál só
egy tojás
egy deci tejföl
Elkészítés
A lisztet gyúrótáblán
összekeverjük a sütőporral, a közepén mélyedést képezünk, ebbe tesszük a puha,
de nem olvadt vajat, a sót, és összemorzsoljuk. Ekkor hozzáadjuk a tojást, a
tejfölt, és sima tésztává gyúrjuk. Cipó alakúra formázzuk, 45 percig hűtőben
pihentetjük.
Töltelék
Kevés vajban erős láng
fölött üvegesre pirítjuk az apró darabkákra vágott zellerszárat, és a paprikát.
A tűzről levesszük, kissé lehűtjük, majd hozzákeverjük az ugyancsak apróra
vagdalt vagy ledarált sonkát. Őrölt fehérborssal ízesítjük, nem sózzuk.
A tésztát 2-3 mm. vastagra
kinyújtjuk, 8-10 cm. átmérőjű korongokat szúrunk belőle. Közepére halmozzuk a
tölteléket, összehajtjuk, széleit lenyomkodjuk, tepsibe rakjuk, tetejét
tojással megkenjük, majd szezámmagot szórunk rá. Forró sütőben / 200 °C / 20 perc alatt pirosra sütjük.
Melegen és hidegen egyaránt
fogyaszthatjuk. Kiváló sör vagy borkorcsolya.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése