Hozzávalók
2 db szűzpecsenye (kb. 60 dkg)
4 nagy egészséges kellevél
20 dkg gomba
1 csokor. petrezselyem
30 dkg vöröshagyma
10 dkg szeletelt, húsos füstölt szalonna
40 dkg tisztított burgonya
2 tojás
4 dkg liszt
só
őrölt bors
1 teáskanál. paradicsompüré
1 dl száraz fehérbor
olaj a burgonya sütéséhez
4 nagy egészséges kellevél
20 dkg gomba
1 csokor. petrezselyem
30 dkg vöröshagyma
10 dkg szeletelt, húsos füstölt szalonna
40 dkg tisztított burgonya
2 tojás
4 dkg liszt
só
őrölt bors
1 teáskanál. paradicsompüré
1 dl száraz fehérbor
olaj a burgonya sütéséhez
Elkészítés
A kelleveleket forrásban lévő vízbe
tesszük, 2 perc múltán szűrőkanállal kiemeljük, és hideg vízben mielőbb
lehűtjük, lecsorgatjuk, ruhaszalvétával leszárítjuk.
A húsról éles késsel lefejtjük a zsiradékot és valamennyi
hártyát. Enyhén sózzuk, és serpenyőben hevített, evőkanálnyi olajon hirtelen
minden oldalát elősütjük, majd külön tálon hűlni hagyjuk.
Gombapép
A serpenyőben maradt olajhoz
teszünk még egy evőkanállal, ebben pirítunk meg egy fej apróra vagdalt
vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, lereszelt gombát, és addig pirítjuk,
míg a kioldódott nedvek el nem párolódnak. Most szórunk rá egy kanál lisztet,
azzal együtt egy-két percig tovább pirítjuk. Sóval, borssal, vágott
petrezselyemmel ízesítjük, és szobahőmérsékletig lehűtjük.
Ekkor keverünk hozzá két nyers
tojást.
A kelleveleken szétterítjük a
gombapépet. Közepére tesszük a szalonnával szorosan betekert, elősütött húst,
majd az egészet szorosan felgöngyöljük. Olajjal kent tepsibe tesszük. Köré
rakunk sűrűn bevagdalt vöröshagymákat, és forró sütőben 30 perc alatt
megsütjük. Tetejére alufólialapot teszünk, de nem zárjuk le vele a tepsit. Ha
elkészült, óvatosan kiemeljük, 10-15 percig állni hagyjuk, mialatt pecsenyelét
készítünk hozzá, és olajban sült, vékony csíkokra szeletelt burgonyát
(szalmaburgonya) sütünk.
Pecsenyelé: A tepsiből kiszedjük a
sült hagymákat, és tálalásig melegen tartjuk. A tepsiben maradt léhez egy kanál
lisztet keverünk, és nyílt láng fölött megpirítjuk. Paradicsompürét keverünk
hozzá, felengedjük egy dl fehérborral és annyi vízzel, hogy kiforralva híg
mártás sűrűségű legyen. Leszűrjük, és mártásos edényben külön tálaljuk.
A húst éles késsel félujjnyi vastag
szeletekre vágjuk, sült burgonyával és hagymával tálaljuk. A hagymára
érzékenyek részére párolt zöldségféléket adhatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése