2013. november 20., szerda

Süllő egészben sütve





Hozzávalók


2 db süllő 1-1,5 kg
fél liter olaj a sütéshez

60 dkg burgonya
5 dkg vaj
1 csomó. petrezselyem
egy citrom 

Elkészítés


A hal pikkelyét lekaparjuk, belét, kopoltyúit kiszedjük. Törzsét a  gerinç  közelében mindkét oldalon egy centiméteres távolságban bevagdossuk, kívül-belül sózzuk..Két végét megfogjuk, a háta felé hajlítva kifli alakúra formáljuk. Nyakán és farkán átszúrt kihegyezett hurkapálca segítségével ebben a formában rögzítjük. Mindkét oldalát lisztezzük. Forró olajban először egyik, majd másik oldalát sütjük pirosra.
Petrezselymes burgonyával tálaljuk, és tartár mártást  adunk mellé.

Petrezselymes burgonya

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, forrásban  lévő sós vízbe tesszük, puhára főzzük,
majd leszűrjük. Óvatosan összekeverjük olvasztott vajban elkevert vagdalt petrezselyemmel.

Tartármártás hozzávalók


Egy tojás sárgája
1,5 deci olaj
1 mokkáskanál mustár
csipet só
fél citrom
1 mokkáskanál porcukor
2 deci tejföl
fél deci félszáraz fehérbor
csipet őrölt fehérbors

Elkészítés


A tojás sárgáját sóval, néhány csepp citromlével habverő segítségével  símára keverjük. Tovább kevergetve vékony sugárban hozzáadjuk  az olajat. .Az  így kapott  majonézhez keverjük a tejfölt, a fehérbort, ízlés szerint sóval, citromlével, mustárral, borssal ízesítjük, tálalásig hűtőben tartjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése