Hozzávalók
60 deka hátszín
egy deci étolaj
egy teáskanál tárkony
egy teáskanál rozmaring
só
két deci vörösbor
két deka vaj
egy deci étolaj
egy teáskanál tárkony
egy teáskanál rozmaring
só
két deci vörösbor
két deka vaj
Elkészítés
A hártyáitól megtisztított húst
négy nappal az elkészítés előtt olajban pácoljuk.
Sózzuk, a fűszerekkel minden
oldalát bedörzsöljük. Tepsiben kevés olajat hevítünk, ebben minden oldalát
hirtelen elősütjük, majd forró sütőben a kívánt mértékig sütjük:
15 perc múlva angolos a közepe
élénk piros,
25 perc múlva félangolos közepe
rózsaszínű,
35 perc múlva teljesen átsül.
Fontos, hogy a sütés közben se
vizet, se más folyadékot nem teszünk alá, és nem szúrunk bele húsvillát.
A húst a tepsiből kiemeljük, 10
percig pihentetjük, éles késsel szeleteljük.
A serpenyőben maradt olajhoz
vörösbort öntünk, és addig forraljuk, míg a sütés közben keletkezett
pörzsanyagok feloldódnak. Leszűrjük, puha vajat keverünk hozzá, és tálalásnál a
hús köré locsoljuk.
Zöldséges rétessel körítjük.
Zöldséges vegyes rétes hozzávalók
20 dkg. primőr sárgarépa
20 dkg. kelkáposztalevél
1 csomag réteslap (4 db)
6 dkg. vaj
3 dkg. zsemlemorzsa
3 zsemle
1 tojás
1 csomó petrezselyem
só
bors
20 dkg. kelkáposztalevél
1 csomag réteslap (4 db)
6 dkg. vaj
3 dkg. zsemlemorzsa
3 zsemle
1 tojás
1 csomó petrezselyem
só
bors
Elkészítés
A megmosott, meghámozott sárgarépát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lehűtjük. A
kelleveleket leforrázzuk, hideg vízben
lehűtjük, leszűrjük, leitatjuk róla a nedvességet. Felét megvajazott,
morzsával meghintett réteslapra rakjuk , szétterítjük rajta a tojással, vágott
petrezselyemmel, sóval, borssal összegyúrt, áztatott, kicsavart zsemlét. Ennek
tetejére helyezzük a sárgarépát. A megmaradt
kellevelekkel beborítjuk, megsózzuk, és szorosan felgöngyöljük, vajjal
megkenjük. Forró sütőben (200 °C) 30 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése