2013. november 20., szerda

Vadpástétom





Hozzávalók


60 deka apró hús / szarvas, őz, vadsertés, muflon /
40 deka máj /lehet sertés ill. marhamáj is/
30 deka füstölt szalonna
három tojás
egy evőkanál finomra őrölt pástétomfűszer keverék

Elkészítés


Egy fémből, vagy cserépből készült pástétom-formát hajszálvékony szalonnaszeletekkel kibéleljük úgy, hogy az edény szélén kívül körben  kissé lelógjon.
A húst és a májat pépesítő gépben finom péppé dolgozzuk, vagy többször ledaráljuk. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat, sóval, pástétomfűszer keverékkel ízesítjük, és a szalonnával bélelt edénybe rakjuk. Széléről körben ráhajtogatjuk a szalonnát, majd rátesszük a pástétomforma fedelét, vagy alufóliával fedjük le szorosan. A formát tepsibe tesszük, két ujjnyi vizet öntünk alá, majd közepesen forró sütőben 70 percig pároljuk. A vízfürdőből  kiemeljük, kissé lepréseljük, így hagyjuk kihűlni, majd 5-6 óráig hűtőben dermesztjük. Tálalás előtt a formából vágódeszkára borítjuk, és meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.
Erdei gyümölcsökből készült lekvárokkal, ill. friss gyümölcsdarabkákkal díszítve tálaljuk.
Hűtőben 4-5 napig eltartható.

1 megjegyzés: