2013. november 20., szerda

Szűzpecsenye kelben sütve




Hozzávalók


2 db szűzpecsenye (kb. 60 dkg)
4 nagy egészséges kellevél
20 dkg gomba
1 csokor. petrezselyem
30 dkg vöröshagyma
10 dkg szeletelt, húsos füstölt szalonna
40 dkg tisztított burgonya
2 tojás
4 dkg liszt

őrölt bors
1 teáskanál. paradicsompüré
1 dl száraz fehérbor
olaj a burgonya sütéséhez

Elkészítés


A kelleveleket forrásban lévő vízbe tesszük, 2 perc múltán szűrőkanállal kiemeljük, és hideg vízben mielőbb lehűtjük, lecsorgatjuk, ruhaszalvétával leszárítjuk.
A húsról éles késsel lefejtjük a zsiradékot és valamennyi hártyát. Enyhén sózzuk, és serpenyőben hevített, evőkanálnyi olajon hirtelen minden oldalát elősütjük, majd külön tálon hűlni hagyjuk.

Gombapép


A serpenyőben maradt olajhoz teszünk még egy evőkanállal, ebben pirítunk meg egy fej apróra vagdalt vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, lereszelt gombát, és addig pirítjuk, míg a kioldódott nedvek el nem párolódnak. Most szórunk rá egy kanál lisztet, azzal együtt egy-két percig tovább pirítjuk. Sóval, borssal, vágott petrezselyemmel ízesítjük, és szobahőmérsékletig lehűtjük.
Ekkor keverünk hozzá két nyers tojást.
A kelleveleken szétterítjük a gombapépet. Közepére tesszük a szalonnával szorosan betekert, elősütött húst, majd az egészet szorosan felgöngyöljük. Olajjal kent tepsibe tesszük. Köré rakunk sűrűn bevagdalt vöröshagymákat, és forró sütőben 30 perc alatt megsütjük. Tetejére alufólialapot teszünk, de nem zárjuk le vele a tepsit. Ha elkészült, óvatosan kiemeljük, 10-15 percig állni hagyjuk, mialatt pecsenyelét készítünk hozzá, és olajban sült, vékony csíkokra szeletelt burgonyát (szalmaburgonya) sütünk.
Pecsenyelé: A tepsiből kiszedjük a sült hagymákat, és tálalásig melegen tartjuk. A tepsiben maradt léhez egy kanál lisztet keverünk, és nyílt láng fölött megpirítjuk. Paradicsompürét keverünk hozzá, felengedjük egy dl fehérborral és annyi vízzel, hogy kiforralva híg mártás sűrűségű legyen. Leszűrjük, és mártásos edényben külön tálaljuk.
A húst éles késsel félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sült burgonyával és hagymával tálaljuk. A hagymára érzékenyek részére párolt zöldségféléket adhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése