2013. november 20., szerda

Töltött karaj





Hozzávalók
 

80 dkg. rövidkaraj
20 dkg. darált sertéshús
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
2 cikk fokhagyma

őrölt bors
2 dkg. zsír
1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál liszt
1 teáskanál olaj
 

Köret
 

20 dkg póréhagyma, 15 dkg. kígyóuborka, 20 dkg mini csöves kukorica, 10 dkg. piros, húsos zöldpaprika, 4 dkg. vaj, 1 csomó petrezselyem, só, őrölt fehérbors.
 

Elkészítés
 

A darált húst sóval, borssal, köménnyel, pirospaprikával és apróra vagdalt fokhagymával összegyúrjuk. Kiterített alufóliára halmozzuk, melyet előzőleg kissé megolajoztunk. Felgöngyöljük; két végét szorosan lezárjuk. Az így kapott kb. 3-4 cm-es átmérőjű rudat mélyhűtőbe tesszük, ott egy-másfél óra alatt megdermesztjük: Leszedjük róla a fóliát, és a hosszában hegyes késsel felszúrt karajba toljuk. Sózzuk, kizsírozott tepsibe tesszük, és közepesen forró sütőben 60-70 perc alatt megsütjük. Sütés közben az összegyűlő zsiradékkal locsolgatjuk. A húst kivesszük, 5-10 percig állni hagyjuk. A tepsiben lévő zsiradékhoz paradicsompürét keverünk, nyílt láng fölött elkeverjük, lisztet adunk hozzá, és néhány percig pirítjuk. Felengedjük annyi vízzel, amennyivel mártás sűrűségűvé forraljuk (kb. 4 dl/. Leszűrjük; és külön edényben tálaljuk.
Az uborkát hosszában kettévágjuk, kiskanállal magházát kikaparjuk, majd felkarikázzuk. Karikára vágjuk a póréhagymát és a paprikát, míg a kukoricacsöveket 3-4 cm-es darabokra szeleteljük fel. Valamennyi anyagot egyszerre tesszük serpenyőbe, melyben kevés vajat hevítettünk. Sóval, borssal ízesítjük, néhányszor megkeverjük, és fedő alatt, saját levében 10-15 perc alatt megpároljuk. A felszeletelt hús mellé körítésként adjuk, petrezselyemdarabkákkal díszítjük.
Száraz fehérbor vagy könnyű rozé illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése