2013. november 21., csütörtök

Briósban sült zöldségek





Hozzávalók a tésztához


1,5 dl. tej
2,5 dkg. élesztő
mokkáskanál cukor
15 dkg. vaj
2 tojás
teáskanál  só

45 dkg. Liszt


Hozzávalók a töltelékhez


15 dkg. karfiol
10 dkg. zsenge  sárgarépa
10 dkg. paradicsom
10 dkg. csiperkegomba
10 dkg. Póréhagyma vagy  újhagyma
6 dkg. vaj
10 dkg. fejtett zsenge  zöldborsó

őrölt fehér bors
1 csomó  petrezselyem
3 tojás



Elkészítés



A karfiolt és a sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, és külön-külön sós vízben félig megfőzzük, majd leszűrjük. A karfiolt  rózsáira szedjük, a sárgarépát felkarikázzuk. A paradicsom héját lehúzzuk, kettévágjuk, magvait kinyomkodjuk, húsát apró  kockákra vágjuk. A megtisztított, megmosott gombát cikkekre, a póréhagymát karikákra vágjuk. Olvasztott vajra tesszük egyszerre valamennyi zöldségfélét, és a kifejtett nyers zöldborsóval együtt, sóval, borssal, finomra vagdalt petrezselyemmel ízesítve 10-15 percig pároljuk. A tűzről levéve szűrőre tesszük, hogy a felesleges nedvek lecsorogjanak.  Ha  szobahőmérsékletre hűlt, óvatosan hozzákeverünk két nyers tojást. A tészta kétharmad részét félujjnyi vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy vajjal kikent, magas szélű pástétomformát, melynek űrtartalma kb. másfél liter. Beletesszük a zöldségragut, tetejét befedjük a megmaradt tésztával, szélét összedolgozzuk, tetejét felvert tojással bekenjük. A leeső tésztadarabokból díszítést készíthetünk. Középen ujjnyi vastag lyukat vágunk, és beleállítunk egy fémcsövet, hogy a sütés közben felszabaduló gőz szabadon távozhasson. 200 °C-os  sütőben 40 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt a formából óvatosan tálra csúsztatjuk. Recés késsel szeleteljük.


A tészta elkészítése



Másfél dl langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt. Szalvétával letakarva meleg  helyen  felfuttatjuk.  (Kb.  10-15  perc alatt kezd a teteje megrepedezni.) A vajat habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojásokat, kissé megsózzuk, és az átszitált liszthez adjuk. Végül összegyúrjuk

a felfuttatott élesztővel. Kézzel, fakanállal vagy géppel simára kidolgozzuk. (Ha túlságosan ragadna a kezünkhöz, kevés lisztet adunk hozzá, ha viszont túlságosan keménynek érezzük, kevés langyos tejjel

lazítsuk fel.) Szalvétával letakarva szobahőmérsékleten fél óráig pihentetjük, és a kívánt vastagságúra kinyújtjuk

1 megjegyzés:

  1. Tényleg csak a borsó miatt jut eszembe a rókagomba, nagyon jóban vannak. Persze a csiperke se rossz, főleg a vadon termők.

    VálaszTörlés