2013. november 20., szerda

Marhasült zöldséges rétessel





Hozzávalók


60 deka hátszín
egy deci étolaj
egy teáskanál tárkony
egy teáskanál rozmaring

két deci vörösbor
két deka vaj

Elkészítés


A hártyáitól megtisztított húst négy nappal az elkészítés előtt olajban pácoljuk.
Sózzuk, a fűszerekkel minden oldalát bedörzsöljük. Tepsiben kevés olajat hevítünk, ebben minden oldalát hirtelen elősütjük, majd forró sütőben a kívánt mértékig sütjük:
15 perc múlva angolos a közepe élénk piros,
25 perc múlva félangolos közepe rózsaszínű,
35 perc múlva teljesen átsül.
Fontos, hogy a sütés közben se vizet, se más folyadékot nem teszünk alá, és nem szúrunk bele húsvillát.
A húst a tepsiből kiemeljük, 10 percig pihentetjük, éles késsel szeleteljük.
A serpenyőben maradt olajhoz vörösbort öntünk, és addig forraljuk, míg a sütés közben keletkezett pörzsanyagok feloldódnak. Leszűrjük, puha vajat keverünk hozzá, és tálalásnál a hús köré locsoljuk.
Zöldséges rétessel körítjük.

Zöldséges vegyes rétes hozzávalók


20 dkg. primőr sárgarépa
20 dkg. kelkáposztalevél
1 csomag réteslap (4 db)
6 dkg. vaj
3 dkg. zsemlemorzsa
3 zsemle
1 tojás
1 csomó petrezselyem

bors

Elkészítés


A megmosott, meghámozott sárgarépát  sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lehűtjük. A kelleveleket leforrázzuk, hideg vízben  lehűtjük, leszűrjük, leitatjuk róla a nedvességet. Felét megvajazott, morzsával meghintett réteslapra rakjuk , szétterítjük rajta a tojással, vágott petrezselyemmel, sóval, borssal összegyúrt, áztatott, kicsavart zsemlét. Ennek tetejére helyezzük a sárgarépát. A megmaradt kellevelekkel beborítjuk, megsózzuk, és szorosan felgöngyöljük, vajjal megkenjük. Forró sütőben (200 °C) 30 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése