2013. november 20., szerda

Töltött dagadó kapormártással





Hozzávalók


60 deka sertés dagadó
20 deka darált sertéshús
10 deka vöröshagyma
4 cikk fokhagyma
három zsemle
egy tojás
három csokor kapor

őrölt bors
egy dl. étolaj
4 deka vaj
két evőkanál liszt
két dl. tejszín
négy dl. tej

Elkészítés


A darált húst sóval borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, alaposan összegyúrjuk vízben áztatott, kicsavart zsemlével, apróra vagdalt vöröshagymával, és tojással. Hegyes késsel felszúrt dagadóba töltjük, a nyílást hústűkkel lezárjuk. Megsózzuk, tepsibe tesszük, kevés olajjal meglocsolva közepesen forró sütőben kb. egy óra alatt megsütjük. Sütés közben sem vizet, sem más folyadékot nem öntünk alá. A tepsiből kiemeljük, 10 percig állni hagyjuk, utána szeleteljük. A tepsiben maradt pecsenyeléhez egy dl. vizet öntünk, azzal kiforraljuk, leszűrjük, és a kapormártás elkészítéséhez használjuk fel.

Kapormártás


Olvasztott vajban világos barnára pirítjuk a lisztet. Apróra vagdalt kaprot keverünk hozzá, majd felengedjük hideg tejjel, a tejszínnel, és a  pecsenyelével. Mártás sűrűségűvé forraljuk, és a hússzeletek köré öntve tálaljuk. Zöldséges rizs kiválóan illik hozzá.

Zöldséges rizs hozzávalók


30 deka rizs,
10 deka sárgarépa
10 deka fehérrépa
5 deka zeller
1 csokor petrezselyem
fél liter víz
egy mokkáskanál só
egy evőkanál olaj

Elkészítés


A rizst megmossuk, szűrőben lecsepegtetjük. Olajat hevítünk, ebben gyakran kevergetjük a rizst, megsózzuk,hozzákeverjük a tetszés szerint feldarabolt zöldségeket, két-három percig együtt pirítjuk, és ráöntjük a pontosan kimért forrásban lévő vizet, egyszer megkeverjük, majd fedővel  lefedve lassú tűzön 10 percig pároljuk, ez idő alatt a vizet teljesen felszívja.. A tűzről levéve még öt percig állni hagyjuk, utána húsvillával fellazítjuk, hozzákeverjük az apróra vagdalt petrezselymet,és azonnaltálalhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése