2013. november 20., szerda

Tésztába zárt lakoma





Hozzávalók


Töltelék
20 deka füstölt sonka
két deka vaj
10 deka póréhagyma
5 deka paradicsompaprika
10 deka zellerszár
egy tojás
5 deka szezámmag
őrölt fehérbors

Tészta


30 deka liszt
egy mokkáskanál sütőpor
8 deka vaj
egy mokkáskanál só
egy tojás
egy deci tejföl

Elkészítés


A lisztet gyúrótáblán összekeverjük a sütőporral, a közepén mélyedést képezünk, ebbe tesszük a puha, de nem olvadt vajat, a sót, és összemorzsoljuk. Ekkor hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, és sima tésztává gyúrjuk. Cipó alakúra formázzuk, 45 percig hűtőben pihentetjük.

Töltelék


Kevés vajban erős láng fölött üvegesre pirítjuk az apró darabkákra vágott zellerszárat, és a paprikát. A tűzről levesszük, kissé lehűtjük, majd hozzákeverjük az ugyancsak apróra vagdalt vagy ledarált sonkát. Őrölt fehérborssal ízesítjük, nem sózzuk.
A tésztát 2-3 mm. vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm. átmérőjű korongokat szúrunk belőle. Közepére halmozzuk a tölteléket, összehajtjuk, széleit lenyomkodjuk, tepsibe rakjuk, tetejét tojással megkenjük, majd szezámmagot szórunk rá. Forró sütőben  / 200 °C / 20 perc alatt pirosra sütjük.
Melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatjuk. Kiváló sör vagy borkorcsolya.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése