2013. november 20., szerda

Borjúfrikasszé






Hozzávalók


60 deka borjúcomb
6 deka vaj
8 deka liszt
két deci tej
10 deka sárgarépa
10 deka fehérrépa
5 deka póréhagyma
20 deka karfiol
10 deka zöldborsó
fél citrom
egy csokor petrezselyem

őrölt fehérbors

Elkészítés


A kockákra vágott húst kb. fél liter hideg vízbe tesszük, majd felforraljuk. A tetején megjelenő habot leszedjük, és hozzáadjuk a szeletelt sárgarépát, fehérrépát, a rózsáira szedett karfiolt, és a kifejtett zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a hús is megpuhul. Leszűrjük, levét félretesszük.
A felhevített vajban kissé megpirítjuk a lisztet, apróra vagdalt póréhagymát és petrezselymet  keverünk hozzá, és ráöntjük a félretett párolólét, és a tejet. Mártássá forraljuk, végül beletesszük a párolt húst a zöldségekkel együtt. Szükség szerint sóval, citromlével ízesítjük, párolt rizzsel körítjük.

Párolt rizs hozzávalók


30 deka rizs, fél liter víz, egy mokkáskanál só, egy evőkanál olaj.
A rizst megmossuk, szűrőben lecsepegtetjük. Olajat hevítünk, ebben gyakran kevergetjük a rizst, megsózzuk, és ráöntjük a pontosan kimért forrásban lévő vizet, egyszer megkeverjük, majd fedővel  lefedve lassú tűzön 10 percig pároljuk. A tűzről levéve még öt percig állni hagyjuk, utána húsvillával fellazítjuk, és azonnal tálalhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése