2014. január 8., szerda

Csirkepörkölt galuskával





Hozzávalók

4 darab csirkecomb,( kb. 80-90 dkg) vagy egy kisebb csirke egészben
1 evőkanál sertészsír
5 dkg vöröshagyma
1 teáskanál pirospaprika

Elkészítés


A finomra vagdalt tisztított vöröshagymát kevés zsíron megpirítjuk, a tűzről félrehúzzuk, pirospaprikát keverünk hozzá. Fél deci vizet öntünk hozzá, majd két-három percig forraljuk. Most keverjük hozzá a megtisztított, megmosott, feldarabolt csirkét. Sóval ízesítjük, óvatosan kevergetve mérsékelt tűzön a saját levében pároljuk puhára. Ha a saját leve elpárolódna, de a hús még nem puha, kevés vizet öntsünk alá így folytassuk a párolást.

Galuska hozzávalók


40 dkg finomliszt
3 tojás
2 teáskanál só
2,5 dl víz

Elkészítés


A hozzávalókat összekeverjük, galuskaszaggatón keresztül forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk.
A főzővíz mennyisége legalább 4 liter legyen. Ha a víz ismét felforr, tetejéről szűrő segítségével leszedjük a galuskát. Folyó hideg vízben mielőbb lehűtjük. Leszűrjük és összekeverjük egy evőkanálnyi zsiradékkal, amit az elkészült pörkölt szaftjáról szedünk le. Közvetlenül a tálalás előtt serpenyőben, forró sütőben, vagy mikróban melegítjük fel.
Félszáraz fehérbor, vagy rozé egészíti ki legjobban az ízek harmóniáját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése