2014. március 24., hétfő

Lazacfilé kapormártással



Hozzávalók


80 dkg lazacfilé
2 evőkanál étolaj


Mártás
2 dl tejszín
4 tojássárgája
5 dkg vaj
1 csokor friss kapor
fél citrom


Köret
60 dkg brokkoli
2 dkg vaj
4 db réteslap
2 evőkanál zsemlemorzsa
őrölt bors
őrölt kömény


Elkészítés


A halfiléből csipesszel kihúzogatjuk a szálkáit. Ujjunkkal végigsimítva jól kitapintható valamennyi. Vastag szeletekre vágjuk, sütés előtt 10 perccel besózzuk.
A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira daraboljuk, enyhén sós vízben 5 percig főzzük, a léből kiszedve hideg vízben mielőbb lehűtjük, leszűrjük, lecsorgatjuk. Nedves konyharuhára terített réteslapra olvasztott vajat csorgatunk, zsemlemorzsával hintjük, majd elterítjük rajta a brokkolit. Borssal, köménnyel ízesítjük, szorosan felgöngyöljük, tepsibe rakjuk, tetejét olvasztott vajjal megkenjük, forró sütőben (200-220°C)15 perc alatt megsütjük.
A tejszínhez keverjük a tojások sárgáját, és az apróra vagdalt kaprot. Forrásban lévő vízfürdő fölött habverővel állandóan kevergetjük, míg krém sűrűségűvé válik. Ekkor levesszük a forró vízről, és tovább kevergetve olvasztott vajat csorgatunk hozzá. Sóval, citromlével ízesítjük, tálalásig langyos helyen tartjuk.
Serpenyőben kevés olajat hevítünk. Ebben elősütjük a halszeletek, majd forró sütőben (200-220°C) 15 perc alatt készre sütjük.
Brokkolival töltött rétessel, és selymes kapormártással tálaljuk.
Száraz fehérbor és rozé illik hozzá legjobban.
                  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése