2013. december 14., szombat

Mákos diós bejgli




Hozzávalók


1 kg liszt
35 dkg vaj
60 dkg cukor
1 dkg élesztő
2 tojás
2 dl tej
1/2 dkg só
40 dkg mák
40 dkg dió
1 csomag fahéj
1/2 citrom


Elkészítés



A lisztet, a vajat, 8 dkg porcukrot deszkán elmorzsolunk. Egy dkg élesztőt gyengén cukros, langyos tejben felfuttatunk és a tésztához vegyítjük. Teszünk bele egy egész tojást, sót jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány óráig pihentetjük. Utána a tésztát hat egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk és mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg, hogy a tölteléket egészen a tészta széléig kenjük, a két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk és a rudakat gyengén zsírozott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Tojással megkenve egy fél óráig meleg helyen tartjuk, utána ismét megkenjük, és már hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad (megrepedezik). Mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük.

Máktöltelék



26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, leforrázzuk vele a mákot, majd belekeverjük a reszelt citromhéjat és egy késhegynyi fahéjat. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Diótöltelék



22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Teszünk bele egy késhegynyi fahéjat és reszelt citromhéjat. A tölteléket szintén hidegen kenjük a tésztára. Ügyeljünk, hogy a töltelék se túl sűrű, se túl híg ne legyen, mert a tészta sütés közben fölreped.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Béla,
    először is, gratulálok a bloghoz, ez már a végleges helye? :)

    Bejgli: a cukrok összege még csak kijön, ha az élesztő felfuttatásához 4 dkg-ot használunk,
    és a 8 dkg port is az össz. 60 dkg-ból készítjük, de nem látom a zsír mennyiségét.
    (a mazsola nyilván fakultatív, nálunk kerül bele)
    A fotók elég fáradt/fakó színűek, ez a diák szkenneléséből adódik?

    Buék, üdv: nagypapi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves nagypapi!
      A "sajtóhibát" javítottam, a mazsola pedig valóban az egyéni ízlés faktora.
      Ami pedig a fotók minőségét illeti, a különbözőségük ellenére saját gyermekeimnek tekintem valamennyit!
      Üdvözlettel,LB

      Törlés